Home   ›   Spiekbrief voor je spreekbeurt

Spiekbrief voor je spreekbeurt

Op school moet je wel eens een spreekbeurt geven. Misschien wil jij het wel hebben over een onderwerp dat met psychische problemen te maken heeft. Bijvoorbeeld over ADHD, angst of autisme. Over die en andere problemen kun je veel informatie vinden op Brainwiki. Hieronder lees je hoe je in zeven stappen een geweldige spreekbeurt geeft.

1. Inleiding: 5 manieren om je spreekbeurt te beginnen

Bedenk voor je begint waarom je je spreekbeurt juist over dit onderwerp houdt. Misschien heb je zelf een psychisch probleem, of heb je dit onderwerp gekozen omdat je broertje of zusje er last van heeft. Je kan ervoor kiezen om met een van de zinnen hieronder te beginnen.

  • ”Je hebt misschien wel eens gezien dat ik moeilijk stil kan blijven zitten. Dat komt door…”
  • ”Sommige dagen lijk ik misschien erg boos, dat heeft te maken met…”
  • ”Jullie weten dat ik mijn eigen plek heb in de klas. Dat komt door…”
  • ”Ik begrijp wat vaker een grapje niet. Dat heeft te maken met…”
  • ”De juf/meester geeft mij vaak extra uitleg. Dat komt door…”

Vervolgens zeg je: “Vandaag ga ik jullie daar meer over vertellen.”

2.  Leg je onderwerp uit

Probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat je onderwerp precies is. Kijk voordat je begint naar hoeveel je klasgenoten al over het onderwerp weten, bijvoorbeeld met een poll op het digibord of in de WhatsApp-groep van de klas. Je kunt ook een website zoals Kahoot gebruiken. Gelijk beginnen kan natuurlijk ook. Bedenk dan dat degenen die naar je luisteren er misschien helemaal niks vanaf weten. Geef dus veel voorbeelden! Dit kunnen je eigen voorbeelden zijn of een filmpje. Waar ben je minder goed in, en waarin juist heel goed? Als je je spreekbeurt bijvoorbeeld over ADHD houdt, dan kan je nu vertellen waar iemand met ADHD last van kan hebben. En ook dat ADHD zich bij verschillende mensen verschillend uit. De ene heeft bijvoorbeeld veel behoefte aan bewegen en een ander met ADHD heeft concentratieproblemen.

3. Hoe ontstaat het psychische probleem?

Vertel hoe het psychische probleem ontstaat. Is het er vanaf de geboorte, zoals bij autisme, of is het gekomen toen je ouder was? Heeft het te maken met biologie, hoe je in elkaar zit, of komt het door een bepaalde gebeurtenis?

4. Hoe vaak komt het voor in Nederland?

Nu iedereen weet wat het onderwerp is, kan je ook vertellen hoe vaak het voorkomt. En bij welke mensen komt het meer voor dan bij anderen? Waarom is dat zo?

5. Behandeling van je onderwerp

Hier leg je uit wat je zelf doet om met je psychische probleem om te gaan. Of wat een vriend/vriendin of familielid doet. Je vertelt bijvoorbeeld dat je naar een behandelaar gaat, of dat je een coach hebt. Misschien had je er vroeger een, maar is dat nu niet meer nodig. Vertel bijvoorbeeld wat een therapeut, psycholoog of psychiater is. En ook wat daar gebeurt. Wie zijn erbij? Welke oefeningen doe je tijdens de behandeling? En krijg je medicijnen? Hoe helpen die jou?

Vertel ook hoe het op school gaat. Zijn er dingen anders voor jou? Bijvoorbeeld een eigen koptelefoon, extra tijd bij toetsen of een vaste plek in de klas. Leg uit waarom dat zo is.

6. Wat kunnen anderen doen om jou te helpen?

Hier kan je tips geven aan je klasgenoten over hoe ze jou of iemand anders met dit psychische probleem kunnen helpen. Wat ze bijvoorbeeld beter wel of niet kunnen zeggen of wanneer ze aan jou kunnen merken dat je ergens last van hebt. Vertel duidelijk wat fijn is en wat niet. Heb je bijvoorbeeld autisme, en vind je het vervelend om ‘autist’ genoemd te worden? En als je tics hebt, mogen anderen daar dan grapjes over maken? Vertel wat het met je doet. Jullie kunnen dit ook samen op het digibord schrijven. Schrijf bijvoorbeeld aan de ene kant wat wel fijn/oké is en aan de andere kant wat je vervelend vindt.

7. Zijn er nog vragen?

Aan het einde van je spreekbeurt krijgen je klasgenoten en de leraar de kans om vragen te stellen. Misschien hebben ze iets van wat jij net hebt verteld nog niet helemaal begrepen, of willen ze er graag meer over weten.

Voor meer informatie kun je je docent en klasgenoten doorverwijzen naar Brainwiki. En misschien vindt je docent de scholenpagina van het Kenniscentrum wel interessant.

Succes!

Spreekbeurtstress

Vind je het spannend om iets te vertellen voor de klas? Je bent zeker niet de enige. Veel kinderen hebben last van zenuwen voor een spreekbeurt. Hoe voelt dat precies, waar komt dat dan door en: wat kun je doen tegen die zenuwen? Het Jeugdjournaal vertelt je er alles over.

Tip: vraag even voordat je gaat presenteren aan je leraar of je de presentatie mag testen. Je weet zo zeker dat alles werkt met het digibord en komt dan niet voor verrassingen te staan. Gebruik je een filmpje? Check dan ook altijd even het geluid.

Je vindt het op Brainwiki

Alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over psychische problemen vind je op deze site. Kijk daarvoor bovenin bij ‘Ik heb’. 

Let op! Soms moet je bij de voorbereiding van je spreekbeurt meerdere soorten bronnen gebruiken. Dus je mag dan niet alleen informatie van het internet halen; je moet bijvoorbeeld ook boeken gebruiken. Bij elk psychisch probleem op Brainwiki staat ook een boekenlijst. Ook kun je veel info vinden in de bibliotheek bij jou in de buurt of op school.

Direct hulp nodig?