Sommige kinderen en jongeren willen liever niet dat hun vrienden van hun problemen weten. Zij willen hun psychische klachten apart houden van hun vrienden.
Anderen zeggen juist dat hun vrienden heel erg belangrijk zijn in een moeilijke tijd. Soms hebben die zelfs nog een grotere en betere invloed dan hun ouders. Uit wetenschappelijk onderzoek komt ook naar voren dat steun van andere mensen heel erg belangrijk is. Steun kan van alles zijn, het hoeft niet per se te betekenen dat je moet praten over je problemen. Samen gewoon iets dóen kan ook al helpen. Denk aan sporten, een bijbaantje zoeken of een computerspelletje spelen met iemand anders. Als je maar iets doet waarbij je in contact komt met andere mensen.
De eerste stap
Wil je praten over je psychische probleem met leeftijdsgenoten? Dat kan voelen als een grote stap. Je bent hierin niet de enige. Je bent ook niet verplicht om te praten over je probleem. Veel jongeren met een psychisch probleem vinden dit ingewikkeld. Toch kan het erg helpen om mensen in vertrouwen te nemen. Als jij vertelt over je probleem kunnen anderen je makkelijker helpen. En je band kan hierdoor hechter worden.
Tips van andere jongeren
Hoe pak je dat nou aan, praten over je psychische probleem? Dit zijn tips van andere jongeren:
- Het helpt om eerst voor jezelf te verwoorden waar je last van hebt. Je kunt dat thuis oefenen. Je kunt ook informatie opzoeken over je probleem. Of je kunt oefenen met een hulpverlener, of ouder. Ook kan het helpen om op te schrijven wat je wilt zeggen.
- Zoek iemand die je vertrouwt en die je wilt vertellen over je probleem.
- Het helpt als je duidelijk uitlegt waar jij last van hebt. Want daarmee maak je duidelijk hoe iets bij JOU werkt. In je eigen woorden. Bijvoorbeeld: als ik naar school fiets, krijg ik dit soort gedachtes. Of: als ik aan een opdracht begin, dan voelt het zo in mijn hoofd.
- Als je het niet recht in iemands gezicht durft te vertellen, dan kan het ook via een app, zoals WhatsApp. Een nadeel is dat je dan niet ziet hoe diegene reageert. Daarom is het vaak toch fijner om een echt gesprek te hebben. Dan kun je de reactie en emotie van iemand zien.
- Als je het lastig vindt om erover te praten, probeer daar dan open over te zijn. Dat is helemaal niet gek. Je kunt dan misschien samen zoeken naar een manier van praten die werkt.
- Probeer aan te geven wat je verwacht van de vriend of vriendin met wie je praat. Wil je graag praktische adviezen? Of wil je gewoon een luisterend oor? Vrienden willen vaak graag helpen, maar weten lang niet altijd hoe! Soms geven ze goedbedoelde tips waar jij niets mee kan. Vertel ze daarom wat jou helpt en wat jouw behoeften zijn.
- Vraag hulp aan iemand als je twijfelt over wat je wilt delen en wat niet. Bijvoorbeeld aan een docent, mentor of hulpverlener. Zij kunnen meedenken over wat voor jou helpend is om te delen.