Als je problemen hebt, kan dat invloed hebben op je werk op school. Je kunt moeite hebben om je aandacht bij je werk te houden. Misschien heb je minder plezier in je werk. Je kunt je verloren voelen in de klas, tussen de andere kinderen.
Jij en je ouders zouden de leerkracht kunnen uitleggen waarom je je gedraagt zoals je je gedraagt. Vaak hebben juffen en meesters geen idee hoe het zit. Maar ze willen het wel weten, anders waren ze geen juf of meester geworden. Ze willen je goed begrijpen, want pas dan kunnen ze je helpen met leren. Of iemand vinden die jou extra helpt. Dat verdien je, want ook jij wil je doelen bereiken.
Maar hoe moet dat met de andere kinderen? Hou allereerst in gedachten dat je goed bent zoals je bent. Dik, dun, druk, onhandig: ieder kind telt mee in de klas. Iedereen heeft dingen waar die goed in is. Blijf vertrouwen op je goede, leuke en speciale kanten, want die heb je! Schrijf die bijvoorbeeld een op een rijtje, in een schrijfboekje, of op je computer. Plak er foto’s of plaatjes bij van je hobby of je lievelingsdier en de mensen van wie je houdt. Denk terug aan fijne gebeurtenissen.
Uitleg geven kan heel goed helpen. Mensen en kinderen zijn vaak zo onwetend! Een spreekbeurt houden is dan echt een goed idee!
Als je gepest wordt, los je dat niet in je eentje op. Zoek iemand die je vertrouwt en praat ermee. Het pesten heeft meestal niet veel met jou te maken. Het is meer een probleem van de sfeer op school en in de klas. Een ernstig probleem! Iedereen is nodig om dat op te lossen: de leerkracht, de directeur, je ouders, de andere kinderen, jijzelf.
Terugschelden of er op los slaan is meestal geen goed idee. Doen alsof de pestkinderen lucht zijn, des te beter. Iets doen om meer zelfvertrouwen te krijgen ook: denk bijvoorbeeld aan judo of een andere sport waar je een sterk lichaam van krijgt.
Veilig klimaat op school
Vind je dat jouw klas moet werken aan een meer open sfeer? Of een veiliger klimaat? Je kunt vragen of een getrainde ervaringsdeskundige met psychische problemen uitleg kan komen geven in jouw klas. Of misschien wil jouw klas wel meedoen aan een training om beter te praten over mentale gezondheid. De NJR heeft het project Kopkracht, waarin jongeren getraind worden om op school in gesprek te gaan over mentale gezondheid. Op de website van Samen Sterk Zonder Stigma praktische tools om destigmatisering in de praktijk te brengen. De ambassadeur helpt om psychische aandoeningen bespreekbaar te maken.
Je kunt ook je docent of je school wijzen op een lesprogramma voor 10-14 jarigen van Samen Sterk Zonder Stigma; over onder andere hokjesdenken en diversiteit.