Betrouwbare kennis over zelfdoding, speciaal geschreven voor jongeren. Hoe ontstaan gedachten over zelfdoding? Hoe praat je erover met anderen? En welke hulp is er?
Gedachten niet meer wakker te willen worden of gedachten om niet meer te willen leven maken je misschien erg aan het schrikken. Soms voel je je juist al erg rot of ervaar je al veel spanning en dan komen deze gedachten er ook nog eens bij. Als je merkt dat je zulke gedachten hebt, dan is het belangrijk dat je er met iemand die je vertrouwt over praat en hulp vraagt of steun zoekt. Bij voorkeur is dat een vertrouwde volwassene. Samen met de vertrouwde ander kun je dan uitzoeken of je iets kunt doen aan wat al die spanning bij je veroorzaakt.
De teksten zijn opgesteld in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie houdt deze informatie up-to-date.
Hoe ontstaan gedachten over zelfdoding?
Veel jongeren ervaren gedachten over zelfdoding op een moment dat zij zich erg boos, bang, verdrietig of wanhopig voelen. Misschien is dit bij jou ook het geval. Vaak komt het voor bij deze jongeren dat ze eerder in hun leven ervaringen hebben meegemaakt die gevoelens als angst, schaamte, woede of hulpeloosheid gaven. Nare ervaringen kunnen het moeilijker voor je maken om goed met emoties om te kunnen gaan. Maak je dan weer iets mee dat naar is, ervaar je stress van school of word je lichamelijk of psychisch ziek, dan kunnen je emoties je overspoelen. Op dat moment kunnen er gedachtes over zelfdoding bij komen.
Drie belangrijke dingen om te weten
1. Je bent niet de enige
Je bent niet de enige die weleens aan zelfdoding denkt. Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens van deze gedachten. In Nederland zijn we vanuit onze cultuur en geschiedenis niet gewend om hierover te praten met elkaar. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel jongeren en volwassenen die deze gedachten hebben dit bij zichzelf houden. Terwijl zij juist behoefte hebben aan steun. Misschien merk jij ook wel bij jezelf dat je het niet met iemand wilt delen en dat je contact met familie of vrienden afhoudt. Goed om te weten dat het niet vreemd of raar is dus om gedachten over zelfdoding te hebben. En dat het iedereen kan overkomen.
2. Hulp zoeken is goed
Het is heel goed dat je er informatie over zoekt. Hierdoor kun je hopelijk de weg naar de juiste hulp vinden. Ook kunnen de gedachtes over zelfdoding heviger, vaker en concreter worden en uiteindelijk (bij een klein deel van de jongeren) tot pogingen tot zelfdoding leiden. Daarom is het extra belangrijk dat je er op tijd met iemand over durft te praten. Er bestaat hulp en ondersteuning speciaal voor psychische problemen. Het is dus heel gewoon om hier hulp voor te vragen.
3. Je valt niemand lastig
Je staat er gelukkig niet alleen voor. En je hoeft je niet te schamen. Het is niet jouw schuld. En je valt niemand lastig als je hulp zoekt. Mensen vinden het juist fijn als je ze in vertrouwen neemt. Je kan elk moment steun zoeken bij bekenden en er zijn veel professionals die jou kunnen en willen helpen.
“Als je pijn in je been hebt ga je naar de huisarts, als je last hebt van je hart ook. Het is dus gewoon om hulp te zoeken.”
“Ik durfde pas hulp te zoeken toen ik al met een been in het graf stond. Ik heb gemist dat ik ook eerder hulp kon krijgen. Dat ik niet hoefde te schreeuwen.”