Wat is een dwangstoornis?
Iedereen kijkt weleens of de deur goed op slot zit. Maar als je hier elke dag meer dan een uur mee bezig bent, dan heb je misschien een dwangstoornis. Je kunt het gevoel hebben dat je iets elke keer opnieuw moet doen, omdat je bang bent dat je anders ziek wordt of dat er een ongeluk gebeurt. Vaak weet je dat het niet echt zal gebeuren, maar je blijft er steeds weer aan denken of hebt het gevoel dat iets moet doen. Je voelt je er fijner bij. Een ander woord voor dwangstoornis is Obsessieve Compulsieve Stoornis. Afgekort: OCS.
Voorbeelden van dingen die je steeds opnieuw wil doen als je een dwangstoornis hebt:
- Handen wassen
- Kijken of de deur goed dicht of op slot zit
- Schoonmaken
- Dingen steeds opnieuw tellen
- Dingen moeten aanraken
- Dingen moeten verzamelen
Zo zijn er nog veel meer verschillende manieren waarop je last kunt hebben van een dwangstoornis.
Hoe ontstaat een dwangstoornis?
Het is niet helemaal duidelijk hoe een dwangstoornis ontstaat. Het kan zijn dat het erfelijk is. Dat betekent dat als één van je ouders of broers of zussen het hebben, er een kans is dat jij het ook krijgt. In sommige families komt het vaker voor. Maar het kan ook zijn dat je de enige in de familie bent.
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 tot 2 op de 100 mensen heeft een dwangstoornis.
Gaat het over?
Er zijn weinig mensen met een dwangstoornis bij wie de klachten helemaal weggaan. Maar bij ruim de helft van de mensen helpt behandeling heel goed. Je hebt dan minder last van je dwangstoornis.
Hoe weet je of je een dwangstoornis hebt?
Het kan zijn dat je zelf merkt dat je ergens mee zit of klachten hebt. Maar het kan ook zijn dat je ouders of leraren op school dat merken. Vaak zal je dan eerst naar de huisarts of naar het wijkteam in jouw buurt gaan. Als die denken dat je misschien een dwangstoornis hebt word je doorgestuurd naar een psycholoog of psychiater. Door gesprekken, testjes en vragenlijsten onderzoekt die waar je klachten vandaan komen en hoe je daarbij geholpen kan worden. Het kan zijn dat je niet alleen last hebt van je dwangstoornis, maar ook van andere dingen. Je voelt je bijvoorbeeld vaak verdrietig, of je bent erg druk.