Voor dezelfde psychische problemen bestaan vaak meerdere medicijnen die mogelijk helpen. Hoe maak je daar nou een keus in? Die beslissing neem je samen met je behandelaar. Je behandelaar weet veel van verschillende soorten medicijnen en hoe ze werken. Je behandelaar geeft een advies over welk medicijn hij/zij denkt dat de beste keus is. De keuze voor een medicijn hangt af van jouw persoonlijke situatie en klachten. Daarom wil je behandelaar goed snappen hoe jouw situatie in elkaar steekt.
Je behandelaar kan de voor- en nadelen van verschillende medicijnen aan jou uitleggen. Daar mag je ook gewoon naar vragen. Je behandelaar kan je veel informatie geven, en weet soms niet wat jij nou precies wilt weten. Het is jouw lichaam, dus jij kunt voor jezelf bepalen wat jou de beste keus lijkt.
Wisselen van medicijn
Soms zijn er meerdere opties mogelijk. En soms kies je voor een bepaald medicijn en blijkt het later toch niet het beste medicijn voor jou. Je kunt dan samen een keuze maken voor een ander medicijn. Als je vragen hebt over je medicijn of als je denkt dat een ander medicijn toch beter is, ga het gesprek dan weer aan! >> Lees meer over Praten met je behandelaar
Ik gebruik al langer hetzelfde medicijn
Ook al je al een tijd (misschien al jaren) een bepaald medicijn gebruikt, kan je nadenken of je je nog prettig voelt bij dit medicijn. Ook als het goed gaat. Soms weet je aan het begin nog niet wat welke informatie je wilt weten. Daar mag je later altijd alsnog naar vragen. Je behandelaar kan je deze informatie dan alsnog geven. Je kan bijvoorbeeld om meer informatie vragen over de werking van het medicijn of bijwerkingen bespreken.
Neem altijd contact op met je behandelaar als je geen fijn gevoel hebt bij het gebruik van een medicijn. Ook als je dit al lang gebruikt en dit goed gaat. Soms verandert je gevoel als je bijvoorbeeld ouder wordt. Blijf altijd doorvragen als je je ergens niet goed bij voelt. Het is jouw lichaam. Vertrouw op je eigen gevoel. Geef niet op als je je niet gehoord voelt. Bespreek het met iemand die je vertrouwt. >> Lees meer over Praten met je behandelaar
Bijsluiters kunnen bijwerkingen ook wel uitvergroten. Het is goed om je ervan bewust te zijn wat er zoal aan bijwerkingen mogelijk zijn maar het staat dan allemaal op 1 A4tje waardoor het heel groot wordt. Dan zijn ervaringsverhalen belangrijk, om het in perspectief te zien. Weten dat er alternatieven zijn. Dat niet alles heftige bijwerkingen hoeft te hebben. Een psychiater kan ook de ervaringen van anderen vertellen.