Home   ›   ADHD

ADHD

Betrouwbare kennis over ADHD, speciaal geschreven voor jongeren. Wat is ADHD? Wat betekent dit voor jou?

Misschien herken je het wel. In de klas vind je het moeilijk om langere tijd je aandacht erbij te houden. Daardoor mis je uitleg en doe je thuis langer over je huiswerk. Of je voelt je erg onrustig, kan niet lang stilzitten en wilt steeds iets anders doen. Misschien vergeet je vaak belangrijke dingen. Je hebt hier veel last van: in de klas, thuis en in sociale situaties. Misschien maakt dit je verdrietig of onzeker als anderen daarover mopperen. Misschien heeft een hulpverlener je verteld dat jouw klachten bij ADHD passen.

De teksten zijn opgesteld in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie houdt deze informatie up-to-date.

“Als je anders bent, moet je ook andere oplossingen zoeken.”

Op je 27e ontdekken dat je ADHD en autisme hebt. Het overkwam Elise. Alles ging bij haar altijd trager, ze was veel aan het dagdromen, had vaak een innerlijke onrust en was veel moe. Maar haar schoolresultaten waren goed. “Niemand nam mij serieus toen ik aangaf dat ik dacht dat er iets aan de hand was. Er werd alleen gekeken naar mijn resultaten, niet naar hoeveel ik daarvoor moest doen.”

Verder lezen op NJi.nl

Terug naar boven
Ben jij anders?

Voorlichtingsboek voor kinderen met ADHD of een contactstoornis
Yvonne Gerrits-Douma
Kinderen met ADHD of een contactstoornis krijgen vaak te horen dat ze druk zijn of raar doen. Dit boekje is speciaal voor hen geschreven. In Ben jij anders? wordt uitgelegd wat er met hen aan de hand is, welke problemen zij daardoor kunnen tegenkomen en hoe zij hiermee om kunnen leren gaan. Ook geeft het boek opdrachten en richtlijnen voor hun (groeps)opvoeders. Ben jij anders? geeft handvatten voor een betere omgang tussen opvoeder en kind. Voor opvoeders wordt het gemakkelijker om naast het kind te gaan staan, terwijl het voor kinderen gemakkelijker wordt om steun van volwassenen te accepteren. Sociaal-pedagogisch hulpverlener Yvonne Gerrits-Douma is groepswerker in de kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek van Accare.

>> Bestel ‘Ben jij anders?’ bij Bol.com

Alle honden hebben ADHD

Kathy Hoopmann
Ontroerend, vol humor en informatie. ADHD wordt in dit boek op een andere, verfrissende manier benaderd, in vergelijking met dieren.

>> Bestel ‘Alle honden hebben ADHD’ bij Bol.com

Chaos

Wil Wevers
Bas heeft ADHD en is daardoor superchaotisch. Op een dag gaat door zijn schuld iets helemaal mis. Zijn vader besluit daarop om met Bas en een aantal van zijn vrienden van Bas te gaan kamperen. Dat gaat ook niet helemaal oke, maar het wordt wel een fantastische week.

>> Bestel ‘Chaos’ bij Bol.com

Een koude douche

Peter Vervloed & Elize Timersma
Op school moet Erik elke dag twee tabletjes slikken om rustig te blijven. Dat mag hij nooit vergeten. Daarom staat er op zijn tafel in de klas een wekkertje om hem te waarschuwen. Erik heeft een hekel aan dat wekkertje. Als er op een dag een invaljuf komt, grijpt hij zijn kans. ‘Ik hoef mijn tabletjes niet meer te slikken,’ zegt hij. ‘Hier is het briefje van mijn moeder.’ Deze leugen zorgt al snel voor problemen. Leesboek voor basisschoolkinderen.

>> Bestel ‘Een koude douche’ bij Bol.com

Ik en mijn ADHD

Blake Taylor
Blake is van jongs af aan hyperactief, impulsief en snel afgeleid. Toen Blake vijf jaar was en probeerde zijn jongere zusje uit haar kinderstoel te duwen, vermoedde zijn moeder voor het eerst dat Blake ADHD had. ‘Ik weet hoe het voelt als je moeder echt kwaad wordt omdat jij leuk in de tuin met een katapult kiezels aan het schieten bent en er per ongeluk een dwars door de glazen schuifdeur gaat.Of dat je vriendje niet opbelt om samen te gaan fietsen, terwijl hij het had beloofd. En raad eens: je bent niet de enige!’

>> Bestel ‘Ik en mijn ADHD’ bij Bol.com

In mijn kop staat alles op zijn hoofd

Sylvia van den Heede

De 13-jarige Fee is druk, zowel van binnen als van buiten. Omdat ze veel gedachten in haar hoofd heeft, vindt ze dat het tijd is om een boek te schrijven over haar leven, Ze vertelt vol overgave en zelfspot in de ik-vorm over haar belevenissen en problemen op school en thuis. Om die problemen sturen haar ouders haar naar een psychiater. Fee geneert zich daarvoor. Is ze gek? Ze begrijpt het allemaal niet zo. Langzaam maar zeker wordt zowel haar als de lezer duidelijk dat ze ADHD heeft, iets waar ze zelf nog nooit van gehoord heeft.

>> Bestel ‘In mijn kop staat alles op zijn hoofd?’ bij Bol.com

Cover van het boek: Druk en dan weer dromerig
Druk en dan weer dromerig

Doeboek voor meisjes met ADHD 8-13 jaar

Jacqueline van de Sande
Kiki houdt erg van bewegen, ze is heel snel en heeft heel veel energie. Ze is grappig en ze vindt van alles leuk! Kiki is ook erg behulpzaam en maakt met iedereen een praatje. Ze ziet en hoort alles om haar heen. Ze is moedig en ze maakt van alles mee. Kiki vindt het niet altijd gemakkelijk om ADHD te hebben, maar soms vindt ze het juist fijn. Meisjes met ADHD kunnen met de verhalen, tips, weetjes, raadsels, puzzels, spelletjes en opdrachten in dit doeboek ontdekken waar ze goed in zijn en wat ze moeilijk vinden. Ze leren positief over zichzelf te denken en zichzelf te accepteren.

>> Bestel ‘Druk en dan weer dromerig’ op Bol.com

Cover van het boek: Nog steeds druk en dromerig
Nog steeds druk en dromerig

Werkboek voor tienermeiden met ADHD

Jacqueline van de Sande
Nog steeds druk en dromerig geeft een kijkje in het leven van Kiki, een tiener met ADHD. Ze kan heel druk zijn én heel dromerig. In dit boek vertelt ze over haar belevenissen, die vaak leuk, grappig en spannend zijn en soms vervelend. Haar leven is nooit saai! In haar dagboek schrijft ze hoe ze zich voelt en wat ze denkt, wat ze goed kan en wat haar moeite kost. Met de korte hoofdstukken, opdrachten en tips in dit boek ontdek je hoe ADHD er bij jou uitziet, waar je goed in bent (jouw kwaliteiten en talenten) en wat je lastig vindt. Het helpt je om te vertellen wat je denkt, voelt en wat je nodig hebt. Je leert om te gaan met de lastige kanten van ADHD en vooral gebruik te maken van je kwaliteiten. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere school, vriendinnen, impulsiviteit, plannen, reizen, feesten en drugs en alcohol.

>> Bestel ‘Nog steeds druk en dromerig’ op Bol.com

Terug naar boven

Video’s over ADHD

Danique vertelt over haar drukke gedrag

Het Klokhuis feat. Typhoon – De drukte in mijn kop

Wat helpt op school om rustig te worden?

Draag bij aan onderzoek over ADHD-medicatie

Goede communicatie tussen jongeren en hun psychiater bepaalt mede het succes van een behandeling met medicijnen. Het Nivel en het Kenniscentrum onderzoeken hoe de gesprekken over ADHD-medicatie in de spreekkamer verlopen.

Direct hulp nodig?